Каталог
Загальні

Жорстка вода: як підібрати сантехніку?

Високий вміст розчинених мінеральних солей, переважно кальцію та магнію, може негативно впливати на побутові прилади, сантехніку та навіть якість приготування їжі. Як зберегти довгий строк роботи сантехніки та як дізнатися рівень жорсткості води у себе вдома –– поговоримо далі.

Жорстка вода — це яка?

Мініекскурс у шкільну програму: дощова вода падає на землю, потрапляє у прісні та солені води, проходить через ґрунти, випаровується під дією сонця та вітру та з часом підіймається вгору. І так по колу.

Якраз через проходження земляних порід м’яка за своєю природою вода насичується кальцієм та магнієм. Своєю чергою, неоднорідність підземних покладів мінералів у різних куточках України пояснює різну жорсткість води: західні та північно-східні регіони мають більш м’яку воду, решта країни –– жорсткішу. У цифрах це виглядає так:

  • М’яка вода: 0-1,4 ммоль/л
  • Нормальна або середня жорсткість: 1,5-2,1 ммоль/л
  • Жорстка вода: 2,2-3,3 ммоль/л

Та навіть у містах з досить м’якою водою у будинках може бути жорстка й навіть дуже жорстка вода (понад 3,3 ммоль/л). Причина — у старих трубах центрального водопостачання, що за роки встигли накопичити на своїх стінках цілі поклади мінералів.

Як визначити жорсткість води?

Іноді треба точно знати рівень жорсткості, щоб подовжити життя побутових приладів (посудомийок до прикладу). Це можна легко зробити за допомогою тест-смужок, які продаються у більшості зоомагазинів у відділі з рибками.

Якщо точну цифру знати не треба, твердість можна визначити й на око за такими ознаками:

  • білі плями на посуді, які особливо добре видно на прозорих келихах;
  • білі розводи на скляних душових дверцятах, що не мають спеціального водовідштовхувального покриття;
  • змішувачі швидко починають заїдати та ламатися;
  • наліт усередині чайника та плівка на поверхні вашого чаю або кави тощо.

Що ж робити, якщо виявили у себе ці ознаки?

  • Рішення «max»: встановити водоочищувальну систему на усю квартиру або будинок, але витратити суму з багатьма нулями.
  • Рішення «min»: змиритися і намагатися не помічати, як скриплять крани та як погано з них тече вода.
  • Рішення «optima»: поставити фільтр лише на питну воду та встановити сантехніку, що добре переносить контакт з жорсткою водою.

Купити сантехніку для жорсткої води –– така існує?

Якщо коротко –– так. Не усі змішувачі збирають усередині себе накип, так само не в усіх душових лійках забиваються отвори. Хочете купити сантехніку для ванної кімнати або кухні, що не робитиме вам нерви –– зверніть увагу на Lidz.

Та перш ніж йти у найближчий магазин сантехніки, варто розібратися, як різні сантехнічні сплави реагують на жорстку воду:

  • Цинк та силумін. Це бюджетні матеріали, які складно назвати довговічними. Найчастіше цинкові або силумінові змішувачі встановлюють як тимчасовий варіант на період ремонту або як рішення для дачі, де вода вмикається пару разів на рік. Звісно ж, з жорсткою водою така сантехніка не дружить: краще навіть не розглядати такий варіант.

  • Латунь і нержавіюча сталь. Ці матеріали довговічні та тривкі. Не будемо говорити за усіх, але Lidz використовує нержавійку AISI 304, що стійка до корозії та іржі, а сплав з 70% латуні має кращі показники, ніж у більшості конкурентів. Ще один плюсик до карми сантехніки Lidz з латуні та нержавійки –– якісні шви, що не збирають на собі бруд і вапняний наліт.

Тож якщо узагальнити –– латунь і нержавійка Lidz добре підійдуть для будинків з водою середнього рівня жорсткості.

Змішувач для кухні Aria 020F1 (k35) LDARI020F1NKS43359 Nickel Lidz

7a65dd22df797327ebfa7e983646fabe.png


Змішувач для ванни Kubis 0061 (з душовим гарнітуром) (k35) LDKUB0061NKS43379 Nickel Lidz

366c3031fbd1adaeb61f0b859b73dae0.png
  • ABS-пластик. Так-так, пластик! Не поспішайте закочувати очі на цьому слові, бо саме такий варіант –– король змішувачів для жорсткої води. Навіть там, де жоден інший змішувач не проживе й кількох місяців, якісний пластиковий проживе не один рік. У чому «сіль»? ABS-пластик не кородує, не окислюється та на ізі пропускає крізь себе воду з дууууже низьким рівнем очищення.

Саме з цього матеріалу Lidz виготовляє колекцію змішувачів Brinex: є варіанти у ванну, на умивальник і на кухонну мийку. Змішувачі Brinex хоч і пластикові усередині, зовні не відрізнити від звичайних металевих: є біленькі, чорні, хромовані. При цьому їхня вартість аж занадто демократична, переконайтесь самі та одразу захочете купити їх і для квартири, і для дачі, і батькам сантехніку оновити!

Змішувач 35С 001 для умивальника (k35) Brinex

8ac9de0e1a4d56f9bac27a9a54f9c248.png

Змішувач 40W 007 для кухні U (k40) Brinex

46d011e43a23a3475cef37268f1e78f3.png

Змішувач 35B 006N для ванни короткий (k35) Brinex

42702634f81b869dc4a33412c0dd23ad.png

Висновки

Якщо у вас помірно жорстка вода, можете обирати для себе сантехніку з нержавійки або латуні. У випадку товарів Lidz –– це розумне рішення, що дозволить отримати максимум за мінімальні гроші.

Окрема розмова –– будинки та квартири з дуже жорсткою водою, що буквально ламає вашу сантехніку. Тут наполегливо радимо обирати крани та лійки з колекції Brinex: красиві, довговічні, дуже дешеві та напрочуд витривалі до впливу твердої води.

Що у першому, що у другому варіанті –– отримаєте надійну сантехніку під ваші потреби з якісних матеріалів за якими, на додачу, дуже просто доглядати. Адже змішувачі Lidz вкриваються захисним покриттям, що не дає збиратися вапняному нальоту та бруду.

Сантехніку Lidz створено для жорсткої води Києва, Дніпра, Одеси та Львова, а також для усіх інших міст, містечок та сіл. Адже надійність та якість мають бути доступними кожному.

Купуйте Lidz у великих мережевих магазинах сантехніки чи замовляйте онлайн: будемо раді хоч трішечки полегшити вам побут і зекономити сімейний бюджет.

Ми відкриті до співпраці

Ритейл
Дистриб'ютори
Інсталятори
Дизайнери інтер'єру
Ритейл
Дистриб'ютори
Інсталятори
Дизайнери інтер'єру
Написати нам